PORTALEN Blogg

Här på bloggen kan du läsa om smått som stort som rör Pingstkyrkan Uddevalla.
Inläggen visas i den ordning som de publicerats.
Teckensnitts storlek: +

VÅGA – från Gemenskapshelgen. Del 2.

IMG_4238

Lyssna på predikan från Gemenskapshelgen! Det kan du göra här. Det är del 2 i ämnet VÅGA och handlar om tro. Du kan även välja att läsa en sammanfattning av denna predikan.

Mod och tro

När vi talar om att VÅGA, att drivas av MOD skulle vi lika gärna kunna säga TRO.

De ligger väldigt nära varandra. Tro kan i alla fall driva oss att VÅGA, trots att allt talar emot. Detta ämne får det att knyta sig i magen för vissa. "Jag MÅSTE tro!", "Jag har ingen tro", "Hur var det nu man gjorde för att trolla fram tro?".

Men det är tvärtom: Tro är väldigt enkelt.

Vad är tro?

Tro är INTE en chansning. Tro är INTE positivt tänkande. Tro är INTE att man spänner sina andliga muskler och visar en rätt fasad. "Tro är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser" (Hebr 11:1-6) Tro är jätteenkelt. Tro är att lita på att det Gud säger är sant. ("Gå ut till vägen mot Gaza", "Gå till Raka gatan och lägg händerna på Paulus", "Gå in och fika med Cornelis"

Tron är avslappnad och övertygad. Tron litar på Gud. Den är inte logisk, den går ibland emot denna världens sätt att tänka. Den tillhör Guds rike. Därför kan tron övervinna denna världen. Tron är en naturkraft som finns här. Vi behöver bara lära oss att koppla med den. Den kan skjuta in i ditt liv och få dig att lyfta blicken, få hopp, få energi. WOW!

Vem har tro?

ALLA har tro. Tron fås som gåva. Annars vore vi inte frälsta. Tron behöver dock vårdas eftersom tro kan växa till/krympa. Alla har tro, frågan är vad gör du med den?

Hur får man mer tro?

Bibeln nämner bilden av ett senapsfrö. Ett litet frö som kan bli en stor växt. Vår uppgift är att vårda vår tro och få den att växa till. Hur då? Tron kommer av predikan av Guds ord. Att utsätta sig för ordet ger mer tro (Rom 10:13-17). Tron är kopplad till Gudsordet. Det är bara Ordet från Gud som ger dig kraft att agera. Att VÅGA. Och rätt förutsättningar för att lyckas. Tron växer/utökas genom att du lyssnar på när Gud talar. Om Gud har sagt något så ÄR det så.

Hur vet man om man har tro?

Sann tro föder gärningar, säger Jakob (Jak 2:17-22). Kvittot för tro är gärningar. Annars är det bara snack! Jag har mött människor som högljutt talar om sin stora tro, men efter ett tag insett att det är mycket snack och lite verkstad. Det är inte tro. Tron agerar. (Filippus GICK ut ur Samaria, Ananias GICK till Paulus, Petrus GICK till Cornelis) Trons kvitto är AGERANDE.

"Rätta dig efter det mått av tro du har", säger Bibeln (Rom 12:3). Dvs: Vad får dig att agera? I vilka situationer reser sig något upp inom dig och kräver förändring? DÄR finns ditt mått av tro! DÄR har Gud förmodligen även kopplat en gåva/utrustat dig för att agera! Där du inte har tro – BED om tro! "Hjälp min otro!"

Vad blir trons resultat?

1 Joh 5:4 - Vår tro övervinner världen! Mark 9:23 – ALLT är möjligt för den som tror!

Tron gör att vi kan VÅGA saker som vi kunde innan. Logik och yttre förutsättningar stoppar mig inte. Jag går ändå! Vi är inte kallade att vandra i åskådning, att bara se på det som är logiskt, synligt eller rimligt – utan i tro. Vad hoppas du på? Vad längtar du efter? Ett helt äktenskap? Att din släkting ska bli frisk från cancer? Att din ekonomi ska ordna upp sig? Gud kallar dig att VÅGA genom att ta steg i tro.

Vägen dit är ofta: Ordet (läs bibeln), Gudsrelationen (be), Andra troende (gudstjänsten).

Men detta är ju inget nytt, det har ju kristna gjort i alla tider. Just det!

Min bön och min längtan är att vi ska VÅGA mer denna höst. Gud välsigne dig!

De kommande veckornas gudstjänsttema är VÅGA. Under gemenskapshelgen den 1 – 2 september inledde Dan Blessed det temat. Texten är från lördagens samling. Läs gärna de bibeltexter som det hänvisas till och inspireras att VÅGA!

Du kan även höra en inspelning av denna predikan här

> Lyssna på del 1 här

> Lyssna och se på inspelade predikningar här

> läs mer om temat VÅGA här

Betygsätt blogginlägg:
Välkommen hem!
Åter en mycket välbesökt samling i Israelgruppen
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Guest
måndag, 10 december 2018

Captcha bild

Prenumerera på bloggen

Här kan du prenumerera på bloggen. När inlägg görs så skickas det till din mail.
Fyll i ditt namn och mailadress här nedanför.

Klicka sedan på den blå knappen.