PORTALEN Blogg

Här på bloggen kan du läsa om smått som stort som rör Pingstkyrkan Uddevalla.
Inläggen visas i den ordning som de publicerats.
Teckensnitts storlek: +

Fadderverksamhet för ensamkommande ungdomar i Uddevalla

Bli fadder för en ensamkommande ungdom som kommit till Uddevalla!
Genom att ge din tid några timmar i månaden kan du göra hela skillnaden för en ungdom som kommit till Uddevalla som ensamkommande.

"om man har en fadder man känner inte sig ensam" - citat från ensamkommande ungdom som har fadder.

​Jag heter Emma Sandwall och arbetar med något som jag tycker är helt fantastiskt - fadderverksamhet för ensamkommande ungdomar. Jag fick möjligheten att sprida information om arbetet för ensamkommande i Uddevalla i samband med gudstjänsten i söndags. Jag är anställd av Göteborgs Räddningsmission som är en idéburen organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. Fadderverksamheten i Uddevalla drivs genom ett projektsamarbete med Uddevalla kommun och Göteborgs Räddningsmission och jag arbetar som projektledare för det arbetet. Jag kommer här berätta lite kort om arbetet och vad det innebär att bli fadder för en ungdom som kommit som ensamkommande till Sverige.

Lite kort om vad det innebär att bli fadder:

Uddevalla har tagit emot många ensamkommande ungdomar. Många av dem längtar efter att få kontakt med svenskar. Att vara fadder är att skapa en relation, inte prestation. Det kan vara så enkla saker som att käka popcorn och hänga i soffan en vanlig fredagskväll. Fadderskapet kan bli betydelsefullt för framtiden genom de nya erfarenheter och sociala nätverk det medför.

För att ha möjlighet att lära känna varandra bör man träffas minst en gång i månaden. Fadderverksamheten lägger fokus på hemmiljö då hemmet är en viktig plats för ungdomarna och vi vill ge dem möjlighet att kunna uppleva en hemmiljö i Sverige. De ungdomar som matchas i Uddevalla har uppehållstillstånd och bor på ett boende men skall snart stå helt på egna ben. Att då ha någon svensk att bolla tankar och frågor med och bidra med sitt nätverk på olika sätt är otroligt värdefullt.

Det viktigaste är att det finns en vilja att hjälpa till och att bygga en relation på lång sikt.

Det är en förmån att få möta alla fantastiska faddrar och ungdomar och se hur enkla möten och relationer kan föra så mycket gott med sig. Faddrarna uttrycker att det är så enkelt då det handlar om att kunna bjuda hem en ungdom någon gång i månaden. Ungdomarna är så tacksamma då det finns någon som tänker på just dem och de genom sina faddrar får lära sig mycket saker om Sverige och kanske lär känna ännu fler svenskar.

Vi har hittills matchat 20 ungdomar med faddrar genom fadderprojektet i Uddevalla kommun, behovet är mycket stort och det är tyvärr svårt att hitta faddrar. Jag vet att det finns massvis av potentiella faddrar i kyrkan och det skulle vara fantastiskt om vi kunde få några faddrar från pingstkyrkan i Uddevalla.

Vem kan bli fadder?

Alla som fyllt 18 år kan ansöka om att bli fadder, oavsett om du är ensamstående eller har relation och familj, är student eller pensionär eller mitt emellan. De ungdomar som har faddrar som är pensionärer får ofta lära känna både barn och barnbarn, så glöm inte det nätverk som ofta finns omkring dig.

Läs gärna mer om fadderverksamheten och anmäl ditt intresse här så ser jag till att boka in ett möte där vi kan prata mer:https://www.raddningsmissionen.se/verksamhet/bli-fadder

Har ni frågor eller vill veta mer så hör gärna av er till mig. Jag kan gärna komma och berätta mer om ni träffas i någon grupp i kyrkan, hemgrupp eller liknande:

Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tel: 0721-454214

Missa inte chansen! Ni kommer inte ångra er ?

Emma Sandwall
Projektledare Fadderverksamhet
Göteborgs Räddningsmission


Betygsätt blogginlägg:
Lovet är slut och snart börjar Söndagsklubben!
UNITE Devotion – en app från Pingst ung
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Guest
måndag, 21 januari 2019

Captcha bild

Prenumerera på bloggen

Här kan du prenumerera på bloggen. När inlägg görs så skickas det till din mail.
Fyll i ditt namn och mailadress här nedanför.

Klicka sedan på den blå knappen.